Központban az egészség

Az egészség a testünk egyensúlya. Egyensúlyban van a test, a mozgás és a pihenés, a táplálkozás, a gondolataink.
Ez az egyensúly dinamikus, folyamatosan változó, és benne minden mindennel összefügg, minden mindenre hat. Ha felborul, annak jeleit rövid távon kellemetlenségként tapasztaljuk, hosszabb távon betegségek, sérülések formájában találkozunk velük.

A Fontanus Egészségközpont szakemberei azért dolgoznak, hogy segítsenek az egyensúly fenntartásában,
vagy ha felborult, segítsenek annak helyreállításában.

+36 30 709 4402

Bejelentkezés

Szakértőink

Az Egészségközpont tevékenysége mögött több évtizednyi szakmai tapasztalat, valamint a Fontanus tudományos kutatásai és módszerei állnak. Az Egészségközpont szakemberei számos kutatást vezettek egészségmegőrzés, rehabilitáció, egészségfejlesztés területén, és nagy tapasztalatuk van a kutatások eredményeinek felhasználásában.

Dr. Bajzik Éva

Dr. Bajzik Éva

Mozgásszervi rehabilitációs szakorvos,
manuálterapeuta

dr.bajzik.eva@fontanus.hu

15 éve foglalkozom emberekkel, akik javarészt mozgásszervi panaszokkal érkeznek hozzám. A betegeim rendkívül széles palettáról kerülnek ki: állandó ülőmunkát végzőktől kezdve az élsportolókig, sérülés utáni rehabilitációs problémával rendelkezőktől a krónikus panaszokkal élőkig, gyerekektől kezdve a kismamákon át a nyugdíjasokig.

A rehabilitáció lényege, hogy egy már kialakult állapoton igyekszünk változtatni, ami sokszor nem pillanatok műve, hanem hosszan tartó együttműködés és munka eredménye a páciens és az orvos között. Orvosként a tapasztalatot, az irányelveket, a lehetőségeket mutatom meg, manuálterapeutaként az alapok rendezését tudom elvégezni. A pácienssel közösen dolgozunk.

A Fontanus Központban számos kutatásunk van, amelyek keretén belül a mozgással, mozgásterápiás módszerekkel, sportmozgásokkal foglalkozunk. Zajlanak kutatások a csecsemőkori mozgások kapcsán is: milyen kihatásaik vannak a felnőttkori mozgáskoordinációra és milyen összefüggéseket mutatnak a mentális képességek alakulásával. Módszertanaink kidolgozásában sokféle szakmai szemszöget ötvözünk a filozófia égisze alatt.

Dr. Bugris Valéria

Vegyész, táplálkozás- és élelmiszertudományi szakember

bugris.valeria@fontanus.hu

Életem nagy részét a részecskekutatással, kismolekulák-, DNS és fehérjék vizsgálatával töltöttem. E tudás birtokában kezdtem el a táplálkozásra is más, kissé tudományosabb szemmel tekinteni.

Legfőképp a hormonrendszer, az anyagycserefolyamatok és a táplálkozás rájuk gyakorolt hatásai közötti összefüggésekbe ástam bele magam. Érteni akartam, hogy mi zajlik bennünk és miért, és vajon hogyan lehetek képes mindezt befolyásolni. Mindeközben további kérdések vetődtek fel bennem: Tudjuk-e
valójában, hogy mit eszünk és hogy azoknak az élelmiszerek kémiai összetevői milyen hatással vannak egészségünkre és betegségeinkre?

Több, mint 12 éve foglalkozom táplálkozáskutatással, egyre mélyebben és átfogóbban vizsgálom a táplálkozást és annak hatására végbemenő biokémiai folyamatok komplexitását. Megszerzett tanulmányaimra, ismereteimre és tapasztalataimra alapozva kutatom a megfelelő módon kivitelezett, egyénre szabott étrendet, melynek alappillérei azok az apró, de fontos különbségek, amik elvezetnek a szervezet igényeinek megfelelő és egészséges táplálékhoz juttatásához. Mára mindez missziómmá, küldetésemmé vált.

Célom, hogy megoszthassam ismereteimet a valódi egészségről, melynek alapja a táplálkozás és a testünkre való figyelés állandó és folyamatos kapcsolata.

Csovcsics Kitti

Csovcsics Kitti

Kutatásvezető Balance² instruktor

csovcsics.kitti@fontanus.hu

Gyermekkorom óta mozgok, rengeteg csapatsportot kipróbáltam: kézilabdáztam, fociztam, röplabdáztam. Az idők során néhány sérülés és kellemetlen élmény hatására eljutottam odáig, hogy már egy kis kocogás gondolatától is borsózott a hátam. Azzal a kezdetektől fogva tisztában voltam, hogy a mozgás, a sport fontos az egészség megőrzéséhez és fenntartásához, a fittséghez, mégis minden alkalom előtt rá kellett vennem magam a mozgásra. Amivel talán sokan találkoztak már: hol elkezdtem, hol abbahagytam, hol újrakezdtem és így tovább.

Mindez egészen addig tartott, amíg meg nem ismerkedtem a Balance² módszerrel.

Mikor elkezdtem balance-olni, azt éreztem, hogy végre egy mozgás, ahol azzal dolgozhatok, amim van, ott szállhatok be, ahol éppen tartok és rajtam áll, meddig jutok el benne. Rehabilitációhoz is hasznos, és önálló edzésprogramnak is tökéletes. A módszerrel megtapasztaltam, milyen az, amikor a testem a “társam” a munkában, megtanultam figyelni a jelzésekre, megértettem azokat a jelzéseket és a kitartó munka következményeként a azoknak megfelelően tudtam változtatni lépésről-lépésre.

2017-ben döntöttem úgy, hogy mindezt szeretném minél szélesebb körben, minél több emberhez eljuttatni, azóta a Fontanus Központ balance instruktoraként és kutatójaként is ezen dolgozom. Kutatásaim során a Balance² rendszeres alkalmazásának hatékonyságát vizsgálom, ami alapján ugyancsak szívesen ajánlom mindenki számára, akár a rehabilitációban, akár edzésprogramként.

Hacker Péter

Hacker Péter

Sportfilozófus, szakedző, mozgásterapeuta

hacker.peter@fontanus.hu

Gyermekkorom óta aktívan mozgok, sportolok. Szívügyem, hogy másokkal is megismertessem a mozgás örömét, megmutassam mindenkinek, gyereknek és felnőttnek egyaránt, hogy az aktív mozgás és a sport része az életnek és teljessé teszi azt.

Munkám során rengeteg emberrel találkoztam és rengeteg tapasztalatot szereztem. A tapasztalataimat jelenleg a Fontanus Központnál kamatoztatom, oktatóként, edzőként, kutatóként és sportfilozófusként. Részt vettem új mozgásformák, játékok, sportágak kifejlesztésében – anatómiai, élettani, edzéselméleti ismereteimet és edzői tapasztalataimat felhasználva. Ezek közül nőtte ki magát a Balance to the Power Two mozgásterápiás edzésmódszer és a Water Skyball sportág is.

A Fontanusnál hoztuk létre a sportfilozófiát mint új szemléletmódot. Ennek lényege, hogy a sportolót fizikai, mentális és érzelmi szintjének összességeként, egyénként, emberként tekintjük. Sokkal fontosabb az egyén teljes körű fejlesztése, a benne zajló folyamatok, összefüggések megértése, mint ha csupán a testre koncentrálnánk. A módszer hatékony, nem csak a sportban nő az egyén teljesítőképessége, de fejlődik a koncentrációja és más képességei is, az élete más területein is hatékonyabbá, kiegyensúlyozottabbá és felszabadultabbá válhat.

Fontosnak tartom, hogy a gyerekek, fiatalok is ezzel a fajta szemléletmóddal találkozzanak, hogy önmagukat és másokat is egészként, érző emberi lényként és egymás társaiként tekintsék.

Beszélgetések a filozófussal

“Gnōthi seauton” – Ismerd meg önmagad – ezeket a szavakat vésték a delphoi jósda bejárata fölé. Önmagunk megismerése, a gondolataink frissen tartása hatással van a testi jól-létünkre, a közérzetünkre és viszont. Az egészségnek fontos része a mentális egészség is.

A filozófia bölcsészettudomány – mint például a pszichológia, azonban annál nagyobb múlttal és tágabb szemléletmóddal rendelkezik. Az elmúlt évezredek gondolkodói számos olyan kérdést vizsgáltak és gondolatot fogalmaztak meg, amiket, ha aktualizáljuk, ma is alkalmazhatunk a mindennapok során. Ha életünk során komoly problémába ütközünk vagy feszíteni kezd egy-egy kérdés, valószínűleg korábban már mások is találkoztak hasonlóval. A filozófussal való beszélgetésben felfedezhetjük a régi korok bölcsességeit, a segítségével képesek lehetünk azokat a saját életünkre, saját helyzetünkre vonatkoztatni. Alkalmunk nyílik olyan szemszögből megvizsgálni, ahonnan magunktól talán soha nem vizsgáltuk volna. A legtöbb esetben ez elvezet ahhoz, hogy önállóan meg tudjuk válaszolni a saját kérdéseinket. A filozófia eszközeit alkalmazva hatékonyabbak tudunk lenni életünk minden területén, a munkában, tanulásban, sportban, szeméyes kapcsolatainkban, és általában: segít eligazodni a világban. Ha pedig mélyebbre ásnánk, a beszélgetések során erre is van lehetőség, hiszen a filozófiai konzultáció közös kutatás és izgalmas kaland, mindig a résztvevőkön múlik, mit hoznak ki belőle.

Török-Szabó Balázs

Filozófus, a Fontanus Központ szakmai vezetője

Jelentkezés

A filozófia nézőpontja a lehető legszélesebb, mindent egészben igyekszik vizsgálni: a világot, az embert, az életet. Ezért nem csupán arra alkalmas, hogy különböző tudományterületek összefogásához szolgáltasson alapot, amelyre interdiszciplináris kutatások építhetők, de arra is, hogy egyéni problémák megoldásához adjon széleskörű rálátást.

Török-Szabó Balázs filozófus a Fontanus Központ szakmai vezetője, kutatásokat vezet, módszertanokat és játékokat fejleszt, a Fontanus Akadémia alapítója, három könyv szerzője. Munkássága során vizsgálta a fejlődést általánosságban és annak gyakorlati lehetőségeit is. A tudományos munka mellett számos előadásban, beszélgetésben és cikkben vizsgálta azt, hogy hogyan lehet a filozófiát a hétköznapi életben alkalmazni, hogy az életünket jobbá tegyük.

Hogy jelennek meg a régi korok gondolatai a mai gondolkodásunkban?
Mi tehet bennünket boldoggá? És mi köze ehhez a fejlődésnek?
Tartsunk-e szabályokat az életünkben, vagy “majd csak lesz valahogy”?
Mit jelent a szépség? Mitől függ a szépérzék?
Mitől zseni a zseni? És milyen lehet zseninek lenni?

Animo című blogján pedig a művészet és a filozófia kapcsolatát vizsgálja, olyan kérdéseken keresztül, hogy pl. mi teszi a hangok egy csoportját zenévé, mi hat ránk a zenén keresztül, vagy mitől különleges “hangszer” az emberi hang.

Egészségközpontunk szolgáltatásait mindenki a saját felelősségére veheti igénybe.
Bővebb tájékoztatásért vagy további információkért keressen bennünket!
fontanus@fontanus.hu