Balance mozgásterápiás edzésmódszer

balance, b2p2

Egyensúlyban

A Balance² a Fontanus testtudattal foglalkozó szakmai csapatának kutatási eredményeit ötvözi. A cél az volt, hogy a XXI. század emberének igényeire szabott, élvezetes és egészséges mozgásformát alakítsunk ki, amely hatékonyan fejleszt, melynek rendszeres alkalmazásával elérhetjük testünk egészséges és dinamikus egyensúlyát. A Balance² olyan speciálisan kifejlesztett mozgásterápiás edzésmódszer, amely egyensúlyt teremt a testben. Egyensúlyt az egyes izmok között, a szervrendszerek között, a szervezet egészében.

A speciális gyakorlatokat egy 1 m²-es tatamin végzik. Minden gyakorlatnál, minden helyzetnél fontos, hogy melyik testrész hol helyezkedik el a négyzeten belül, ezért ezekre minden gyakorlatnál külön instrukció figyelmeztet.

Egyensúly a testben

Egy ember életében az egyensúly az egyik legfontosabb tényező. A mozgásban, a testünk tekintetében ez jól látható: minden egyes fizikai gyakorlat, mozdulat elvégzésének előfeltétele. Az egyensúly érzékelése segít az agyunknak elhelyezni a testünket a térben. Segít megállapítani, hogy a tér melyik pontján tartózkodunk (pl. a szobán belül, milyen távolságra a falaktól, tárgyaktól), milyen helyzetben van a fejünk és ehhez képest a többi testrészünk. Az egyensúly érzékelése nem csak a belsőfül ingerei alapján dolgozik, részét képezi a testünk egészéből az agyba futó információk nagy tömege.

A testünk egyensúlyra törekszik, ráadásul szimmetrikus egyensúlyra. Azért, mert az olyan állapot, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel fenntartható és mozgatható. Amennyiben a testben az egyensúly felborul, nagyon sok energiát emészt fel annak a helyreállítása – vagy ha az nem lehetséges, akkor az, hogy kompenzáljuk azt.

A Balance² mozgásterápiás edzésmódszer nem csupán arra alkalmas, hogy a felborult egyensúlyt helyreállítsuk, de teljes értékű edzésként is megállja a helyét, amely segít ezt a kényes egyensúlyt megőrizni.

Mozgásterápia

Az egyensúly felborulása, bár nem minden esetben igényel azonnali orvosi kezelést vagy rehabilitációt, az emberek többségére jellemző. Legegyszerűbb példa a gerincferdülés, de hasonlóképpen működik egy féloldalas sportág vagy egy rendszeresen féloldalasan hordott táska miatti egyoldali vállterhelés is. Ezeket a zavarokat eleinte nem veszi észre az ember, mert a test igyekszik kompenzálni, egy idő után viszont a test jelezni kezd, ami megjelenhet diszkomfort érzet, akár fájdalom formájában. Felméréseink alapján számos olyan sport is van, ahol nem az oldalakat érinti az egyensúly felborulása, hanem a felsőtest és az alsó végtagok között alakul ki egyenlőtlen terhelés. A kajakozásnál például a felsőtestre arányaiban több terhelés jut, mint a lábakra, lovaglásnál pedig a comb közelítő izmai erősödnek, míg a távolítók nem. Hasonló lehet a testben elülső és hátsó fél közötti egyensúly felborulása. Ez az egyik leggyakoribb, hiszen ez történik hosszan tartó ülőmunka következtében, amikor a váll és a nyak elülső izmai túlfeszülnek, a hátsók pedig elrenyhülnek. Ennek eredménye lehet az előreesett váll- és fejtartás.

Ezek az izomegyensúlyi zavarok nem csak a mozgásszervrendszerre vannak hatással, hanem a többi szervrendszerre, vagyis az egész testre is. A testtartásbeli és mozgásbeli eltolódások kihatással vannak a keringésünkre, vérnyomásunkra, a hormon- és immunrendszerünk működésére egyaránt.

A Balance² mozgásterápiás edzésmódszer gyakorlatsoraival, melyeket rehabilitációs szakorvos részvételével dolgoztunk ki, úgy mozoghatunk, hogy a test egyensúlya visszaálljon.

Tartás, stabilitás, mozgékonyság

A tartóizomzat, amely a csontok közvetlen közelében helyezkedik el, nem látványos, ezért kevesen foglalkoznak vele, és nehezen edzhető.  A tartásból eredő fájdalmak így elkerülhetők. Ugyanez a helyzet az ízületek körüli izomcsoportokkal, amelyek ereje a stabilitást biztosítja, a lazaságuk pedig a mozgékonyságot – egyik sem elhanyagolható tényező. A Balance² gyakorlatai kifejezetten ezeket a kapcsolatokat célozzák meg a testben, hogy az erő és energiaátvitel az egyes mozgásoknál zökkenőmentesen és a lehető legkisebb mozgási energiaveszteséggel történjenek meg.

A módszer mindenki számára lehetőséget ad fejlődésre, legyen szó a hétköznapi élet melletti mozgásigény kielégítéséről, mozgásszervi problémákkal küzdők rehabilitációjáról vagy sportolók számára biztosított teljes értékű edzésterhelésről. A Balance² Programot úgy alakítottuk ki, hogy mindenki megtalálja benne a számára megfelelő órát és nehézségi szintet, ahol mozogni, fejlődni tud.

PreFitFreshFit és FullFit különböző nehézségi fokozatú, általános, mindenki számára elérhető és fejlesztő órák.

Az Extreme és a Myrmidons pedig speciális mozgástervek speciális terheléssel, az ezeken az órákon való részvételhez előzetes egyeztetés szükséges.

Balance Mínusz a negatív izommozgásra épít, növeli a hajlékonyságot, mobilitást, mozgástartományt. Nem könnyű, de hatékonyan fejleszt.

ReFit kifejezetten rehabilitációs célú mozgás, orvosi ajánlásra vehető igénybe.

Kutatóink

  • Török-Szabó Balázs (kutatásvezető, filozófus)
  • Dr. Bajzik Éva (kutató, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos)
  • Hacker Péter (kutató, edző, pedagógus)