Fontanus Akadémia

A Fontanus Akadémia interaktív és gyakorlati képzés felnőtteknek, ami gondolkodni tanít. Élményekkel, játékokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, közösségben. Az Akadémia a filozófia eszközeit tanítja meg a gyakorlatban használni, amikkel bárki hatékonyabb lehet mind a célok felkutatásában, mind az elérésükben – legyen szó tanulásról, munkáról, kapcsolatokról vagy bármi másról. Képzéseink az ismeretek rendszerezését, az ismeretek közötti összefüggések meglátását, a kompentenciák és a gondolkodás fejlesztését, a hatékony stresszkezelést célozza.

Tananyag

Kimondva vagy kimondatlanul, a legtöbb embert folyamatosan foglalkoztatja a kérdés, hogy mi az élet értelme, illetve hogy egyáltalán van-e, lehet-e értelme? Számtalan formában merül fel és jelenik meg ez a kérdés, még akkor is, ha ezzel nem mindig vagyunk tisztában.

Mi alapján választunk magunknak olyan életutat, amilyet? Miért küzdünk bizonyos dolgokért, célokért?  Miért ismétlődnek a nehézségek az életünkben? Miért adjuk fel olykor a küzdelmet? Miért próbáljuk mégis újra? Miért stresszelünk és mi maga a stressz? Mi az, ami hajt bennünket, és mi ennek az egésznek az értelme?

Nap mint nap számtalan olyan helyzetben találjuk magunkat, amire nem készítettek fel az iskolában, aminek nem látjuk a megoldását, vagy amivel nehéz egyedül szembenézni.  A Fontanus Akadémián – mely egy filozófiai iskola- a képzések a gondolkodásról, rácsodálkozásról, a kérdésekről, valamint olyan szemszögekről, szólnak, ahonnan ritkán nézünk rá a problémáinkra, és amik tovább tudnak lendíteni bennünket, amikor azt gondoljuk, már minden utat bejártunk, és nincs tovább.

Mindenki egyedi, mások a tapasztalataink, mást ragadunk ki a figyelmünkkel a valóságból, így bár a gondolkodási folyamataink lehetnek hasonlóak, bizonyos értelemben mindenki másképp gondolkodik. A korábbi tapasztalatainkat, az ezekből táplálkozó gondolatainkat és tetteinket némi munkával fel tudjuk térképezni, pont azért, mert mi csináltuk vagy velünk történtek, így őrizzük a lenyomataikat, többségében vissza is tudjuk keresni azokat az emlékeinkben. Ez alapján képet kaphatunk az egyediségünkről.

A filozófia és az Akadémián alkalmazott további tantárgyak tanulságokkal szolgálhatnak, eszközöket és nézőpontokat adhat, amiket ha a hétköznapokban használunk, közelebb kerülhetünk a céljainkhoz, hatékonyabban kezelhetjük a stresszt, jobban megérthetjük magunkat és a világot, aminek a részei vagyunk.

A Fontanus Akadémia tanmenetében nagy szerepe van a játéknak, kommunikációnak a sportos és mentális kihívásoknak. Az iskolapad helyett életszerű helyzetekben, az elmélet mellett gyakorlatban tapasztalhatod magadat, az egyediséged a világot és a kapcsolatod a valósággal.

Tantárgyaink

Képzéseink interaktívak, számos lehetőség van arra, hogy aktívan bekapcsolódj a munkába, ezáltal új ismeretekkel, élményekkel legyél gazdagabb. Az Akadémia az önállóságra épül, ezáltal mindenki annyit vesz ki belőle, amennyit belefektet. Hogy mennyit hozol ki a lehetőségekből, rajtad múlik.

Az Akadémián szerzett ismereteket az életed minden területén használni tudod. Mindezt annak érdekében, hogy egyszerűen oldj meg problémákat, hatékonyan kezed a mindennapok stresszes helyzeteit, vagy hogy eredményesen tanulj új dolgokat, képezd magad, fejleszd a helyzetfelismerésed, a kompetenciáid, megvalósítsd céljaid.

Tanszékeink

Filozófia

A filozófia eszközei, a gondolkodás eszközei, miközben a gondolkodásról gondolkodunk, a filozófia eszközeit használjuk a gyakorlatban. A hétköznapi gondolkodás és a filozófia tehát egyáltalán nincs távol egymástól. Természetesen a filozófiának is van komoly szakmai része, amihez sokat kell tanulni, olvasni, gondolkodni, és ami ezért kissé talán eltávolodik a hétköznapitól. Ebből nehezebb a mindennapokban meríteni, de hétköznapi értelemben vett filozófiája mindenkinek van, ez pedig éppen az a mód, ahogy a világot szemléljük, ahogyan gondolkodunk.

Tudatos terápia

A XXI. századi, technológiailag fejlett társadalmakban  talán a leggyakoribb “betegség” a stressz. A  Tudatos terápia* hatékony eszközrendszert biztosít ahhoz, hogy a stressz gyökerei és maga a stressz folyamata feltérképezhetővé, megérthetővé válljon.

Az előadások, gyakorlatok által a hallgatók az életükben fennálló problémákat, meg nem értett szituációkat feltérképezhetik, megérthetik.  A módszerek és eszközök segítségével, hatékonyabban érhetik el céljaikat,  fejleszthetik a stressztűrő képességégüket, melyel értékesebb munkaerővé vállhatnak a munkaerőpiacon.

* Tudatos terápia – a terápia kifejezés nem jelent sem konvencionális sem nem-konvencionális gyógyító illetve természetgyógyászati módszert. A Fontanus Központ nem minősül 1997. évi CLIV. tv. az egészségügyről (Eütv.), a 60/2003.(X.20.) ESZCSM rendeletek értelmében egészségügyi szolgáltatónak. A képzés módszere nem gyógyítási célt szolgál, hanem a filozófia területére tartozik és a megértést segíti. A Tudatos terápia nem alkalmas és nem is használt kóros lelki jelenségek, viselkedészavarok gyógyítására!

Kommunikáció

A hétköznapi kommunikációnkban legtöbbször kinyilatkoztatunk és nem történik valódi információ csere. és se magunkról se a másikról nem tudunk meg semmit.

Tanszékünk elkötelezett abban, hogy mondanivalónk tartalmazhat valós, új információt is, beszélgetéseinket megtölthetjük tartalommal. Saját kommunikációnk figyelésével rengeteget megtudhatunk magunkról, működésünkről, gondolkodásunkról. Tehát megfigyelhetjük azt, amit mondunk, és azt is, aki mondja: önmagunkat.

+1: Alkotói

Tanszékünk teljesen egyedi, nyitott tanszék, nyitott tematikával és rengeteg lehetőséggel. Itt hallgatóink teret kapnak az ötleteik, kutatásaik megvalósítására, a saját témáik feldolgozására. Folyamatosan változik a tematika, az alkotóitól függ, mivel töltik meg.

Alkalmaink lehetőséget adnak arra, hogy hallgatói passzívból aktívvá, hallgatóból alkotóvá váljanak.

Testtudat

A testünk zseniálisan szervezett és összhangban működő sejtek halmaza, aminek működéséről vajmi keveset tudunk. Megelégszünk azzal, hogy működik – úgy, ahogy. Pedig a szervezetünkben zajló folyamatokról állandóan értesítéseket küld a test. Ezeket sosem tanultuk meg értelmezni, pedig lehetséges.

Tanszékünk célja lehetőséget teremteni a test jelzéseinek megismerésére, a testtudat elsajátítására és a figyelmünk fejlesztésére.

Etika

Az etika a filozófiának egy ága, az érték, mint fogalom köré épül. Tárgya igen széleskörű és sokrétű. A filozófiai etika nem ad konkrét szabályokat az életre, hanem általánosságban fogalmazza meg az élet szabályait. Az Akadémián az etikát eszközként használjuk, ahhoz, hogy a hallgatóknak lehetőségük legyen megismerni, megérteni, létrehozni saját értékrendjüket és felismerni az értéket a világban.

Akadémia közössége

Nyitott, kreatív, lelkes társaság, ahol figyelünk egymásra és ahol mindenki önmaga lehet. A fejlődés önálló munka, közösségben mégis hatékonyabban végezhető. A képzések által fejlesztjük a gondolkodásunkat és a figyelmünket. Mindeközben pedig nem vesszük magunkat komolyan, de amit csinálunk, azt annál inkább.

Fontanus Magazint az Akadémia hallgatói írják és szerkesztik – az Akadémia és a Fontanus híreiről, tudományról, a kutatási területeikről, a közösségi életről, és mindenről, ami épp foglalkoztatja őket. Céljuk az ismeretterjesztés és az, hogy bárki belepillanthasson az Akadémia életébe.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a filozófia?
A filozófia: tudomány, a bölcsesség szeretete. Ha nyitott vagy a világra, ha meg akarod ismerni önmagad, ha kíváncsi vagy, ha vannak kérdéseid és válaszokat keresel, tulajdonképpen a bölcsességet keresed. Azt a tudást, amivel te magad is több lehetsz, amivel hatékonyabb lehetsz a céljaid elérésében, és ami másokkal is összeköt.

Mit jelent az, hogy filozófiai iskola?
Röviden azt, hogy az önálló gondolkodásra tanít. Hatékony eszközökkel és módszerekkel ismerkedhetsz meg és megtanulhatod önállóan használni azokat. Új és elgondolkodtató szemszögeket kaphatsz, miközben kialakíthatod, megtalálhatod vagy megerősítheted a saját szemszögedet is.

Milyen kérdésekre ad választ a filozófia?
A filozófia önmagában nem ad választ, de ha használjuk az eszközeit, számos kérdésünkre megtalálhatjuk a saját válaszunkat.
Melyik kérdés visz közelebb a célhoz, melyik nem? Hogyan adjunk át információt? Hogyan értsünk meg másokat? Hogyan értsük meg mindazt, ami velünk történik? Hogyan lesz az ismeretből tudás? Hogyan lépjünk tovább egy-egy problémának megélt helyzeten? Hogyan tudunk fejlődni?

Mi  a különbség a pszichológiai és filozófiai megoldások között?
Míg a pszichológia általában külső segítséget ad, a filozófia az önállóságra épít, eszközökkel szolgál, amelyeket önállóan használhatsz. Miután mindannyian egyedi szemszögből látjuk a valóságot, mások a céljaink és a problémáink is, az eszközöket is egyedi módon tudjuk használni a céljaink eléréséhez, az életünkhöz.

Mennyi időt igényel a képzés?
Az Akadémiát munka vagy más iskola mellett is csinálhatod, hiszen a képzési alkalmak többsége hétköznap esténként és hétvégén van. Nincs kötött órarend és névsorolvasás, cserébe van rengeteg lehetőség. Az akadémia az önállóságra épül. Mindenki annyit vesz ki belőle, amennyi munkát, energiát belefektet. Az eddigi visszajelzések alapján, megtérül a befeketett energia, ha használod az itt tanultakat, sokkal hatékonyabbá válhatsz a munkádban és a tanulmányaidban is.

Hogyan néz ki a képzés?
Alapvetően budapesti és vidéki helyszíneken is vannak képzéseink, a jelenlegi helyzetben azonban mindent online tartunk, általában Discordot használunk – így az ország bármely pontjáról be tudsz csatlakozni. Az elméleti képzésben előadásokon és szemináriumokon szerezhetsz ismereteket, a gyakorlati részben pedig kreatív és interaktív módon, a saját életedben tudod átvinni mindezt a gyakorlatba. Munka vagy más iskola mellett is jöhetsz, az alkalmak többsége hétköznap délutánonként vagy hétvégén van.

Milyen végzettséget ad?
Nem ad végzettséget, hiszen olyan dolgot tanulhatsz, aminek nincs vége: a fejlődést. Mindenki annyit vehet ki a tanultakból, amennyi munkát, energiát, figyelmet belefektet. A visszajelzések alapján ez a befektetés többszöröse megtérül – az itt tanultakkal sokkal hatékonyabbá válhatsz a munkádban, a tanulmányaidban, az életed bármely területén.

Hogyan jelentkezhetsz?
Az Akadémiára bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 20. életévét.  A jelentkezésedet levélben küldheted el a felveteli@fontanus.hu címre. Ugyanitt kérhetsz további tájékoztatást is.